8. joulukuuta 2015

Ei urbaanilegenda vaan kaupunkitoimisto


Eilisen epätyypiliset työsuhteet ovat tämän päivän selvää kauraa. Yksinyrittäjien, etätyöläisten ja projektista toiseen vaeltavien keikka-ammattilaisten määrä kasvaa. 

Myös kirjastoissa trendi näkyy: maalla ja kaupungissa puhutaan läppärikansasta, joka parkkeeraa sähköpistokkeiden, langattomien verkkojen ja kahvitarjonnan äärelle. Vaikka työtä tekisi yksin, muiden ihmisten läsnäolo voi tuntua hyvältä. 

Osa kirjastoista tarjoaa työtilaa aktiivisesti kuten helsinkiläiset Kirjasto 10 sekä Vallilan ja Kallion kirjastot tai Kouvolan pääkirjasto. 

Kaupunkitoimistojen nimellä kulkevat palvelut kirjastoissa tarjoavat vaihtelevasti erilaisia lisäpalveluja kuten akustoivia tuoleja, jotka sulkevat ympäristön hälinän ulkopuolelle, lukittavia lokerikkoja tai hiljaisia koppeja puhelinkeskusteluja varten. 

Myös Tampereen pääkirjasto Metsoon on meneillään olevassa remontissa rakenteilla työskentelytiloja asiakkaiden käyttöön. 

Kirjasto vai keittiönpöytä?Ei kirjastoissa työskentely toki ennennäkemätön ilmiö ole ja ainakin opiskelijat ja pääsykokeisiin lukijat ovat tuttuja kaikissa kirjastoissa. Yksityisellä sektorilla toimistohotelleja ja coworking-tiloja on esiintynyt jo pitkään. Työskentelytiloja tarjoava Hub13 linjaa blogissaan näiden kahden palvelumallin eroja näin (3):

 "Tilassa olevien ihmisten on tunnettava luonnollista yhteyttä tehdä työtä yhdessä muutoin koko hommassa ei ole mitään järkeä. Yhtä hyvin voisi valita kahvilan, keittiönpöydän tai kirjaston sen perusteella mikä on lähinnä. Ilman tilan yhdistäviä tekijöitä, ei side tilaan muodostu pitkäkestoiseksi.”

Näin varmaan onkin, mutta monelle käyttäjälle nimenomaan kirjasto on tilana merkityksellinen: se on yhteinen, julkisin varoin ylläpidetty palvelu, jossa voi kohdata erilaisia käyttäjiä. Tämän mainitsevat monet kirjastoa ainakin satunnaisesti työntekoon hyödyntävät amerikkalaiskäyttäjät (1): 

"Human connections are the main reason that entrepreneurs are drawn to coworking spaces. 
These professionals do not want to work from home or at an anonymous coffee shop; they want to develop meaningful relationships, share their opinions, and receive feedback from peers. 
The library has an opportunity to be one of those places where entrepreneurs can succeed and thrive."


Samassa Public Libraries Online -julkaisun artikkelissa (1) todetaan, että yksinyrittäjien lukumäärä on Yhdysvalloissa jo nyt 18 miljoonaa. 

Vuoteen 2019 mennessä heitä arvioidaan olevan jopa 40 miljoonaa. Siitä riittää kyllä kirjastoillekin siivunsa. Vaikka volyymi on toinen, suunta on meilläkin sama. Mitä palveluita tarjoamme, millaisille työläisille ja minkälaisilla ehdoilla?

Mikä muoto, mikä valuutta?


Olisiko meillä mahdollista soveltaa Will Shapiron PC World -lehdessä (2) esittämiä ehdotuksia, joissa kirjasto tarjoaa coworkereille työpisteen, josta käyttäjät maksavat sijoittamalla 10-20 % työajastaan opastamalla asiakkaita, vastaamalla oman alansa tietopalvelukysymyksiin, mentoroimalla kirjaston käyttäjiä?

Kolmen päivän työtilasta kirjasto veloittaisi 10 % työajasta kirjastolle, viiden päivän työtilasta puolestaan 20 %. Työpisteen lisäksi nämä kirjastoa hyödyntävät ammattilaiset voisivat käyttää myös kokoushuoneita sovitun viikkotuntimäärän ajan ja mahdollisesti myös kirjastohenkilöstön taukotiloja - tämähän toisi työyhteisöön uudenlaisia ammatillisia ajatuksia kahvitauoille! 

Aihe oli käsillä myös kuulussa South by Southwest -konferenssissa (4) aiemmin tänä vuonna:

"As the nature of work becomes more entrepreneurial and networked, public libraries are becoming a new force in coworking and collaboration. Hundreds of libraries now support cowork and mobile work spaces—leveraging place, tech and staff, according to the first study to track these trends."


Katso kirjastosaliin. Kuka teillä tekee töitä?


  1. Alvarez, Barbara: Working outside the box: meeting the needs of entrepreneurs. Public Libraries Online. 19.3.2015. http://publiclibrariesonline.org/2015/03/working-outside-the-box-meeting-the-needs-of-entrepreneurs/
  2. Shapiro, Will: Coworking at the Public Library. PC World. 13.10.2015.  http://www.pcworld.com/article/241574/coworking_at_the_public_library.html
  3. Sundell, Ola: Mitä coworking on ja miten se poikkeaa perinteisestä toimistohotellista? 21.9.2015. HUB13. http://www.hub13.fi/mita-coworking-on-ja-miten-se-poikkeaa-perinteisesta-toimistohotellista
  4. SXSW 2015. http://schedule.sxsw.com/2015/events/event_IAP38580 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 
Copyright 2010 Mikko Levo and Ina Westman. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Blogger Showcase