2. maaliskuuta 2016

Kirjastot wikimediakasvattajinaTasa-arvoa Wikipediaan

Naistenpäivänä 8.3.2016 Helsingin yliopiston upeassa pääkirjastossa, Kaisa-talossa järjestetään Sata naista Wikipediaan -tapahtuma. Sen tavoitteena on kasvattaa eri alojen naisvaikuttajiin liittyvää Wikipedia-tietoutta. Suomen toistaiseksi suurimman Wikipedia-tapahtuman taustalla on se hämmentävä tosiasia, että palvelun suomalaisversion henkilö- ja elämäkertatietoja sisältävistä artikkeleista vain noin 18 % käsittelee naisia. Yhteistyöhön osallistuu kymmenen muistiorganisaatiota ja Wikimedia Suomi sekä tietenkin iso joukko vapaaehtoisia sisällöntuottajia. Yksi tapahtuman tärkeimmistä moottoreista on nykytaiteen museo Kiasma, joka on jo aiemmin järjestänyt Wikipedian muokkaustapahtumia.

Usko tai älä

“Wikipedia ei kelpaa tiedonlähteeksi", toteavat tuoreet korkeakouluopiskelijat usein tiedonhankinnasta puhuttaessa.  “Opettajan mukaan Wikipediaan ei voi luottaa.” Näin huonosti asiat eivät kuitenkaan ole, vaikka englantilaisittain Pisan torni kallistuu pari sadasosa-astetta enemmän (3.99) kuin italialais-wikpedian mukaan (3.97). Wikipedian joukkoistettu tuotanto on edelleen mainio strategia: asian harrastajat ja ilmiöiden tuntijat ylläpitävät sisältöjä eri puolilla maita ja mantereita ja vertaisarviointi pitää (ainakin teoriassa) huolen tietojen päivityksestä ja virheiden korjaamisesta. Wiki-yhteisö hyötyy kuitenkin myös kirjastoammattilaisten läsnäolosta: tiedonhaun ja lähdekritiikin taitajat voivat tehdä palvelusta entistä kattavamman ja luotettavamman!

Kirjaston paikka Wikipediassa?

Muistiorganisaatioiden maailma onkin osallistunut Wikipedian ylläpitoon. British Museum palkkasi joitakin vuosia sitten ‘Wikipedian-in-Residence’ -työntekijän muutamaksi kuukaudeksi (http://wittylama.com/2010/07/03/end-of-my-residency). Göteborgin yliopistokirjasto linkittää digitoidut aineistot asianomaisiin Wikipedia-artikkeleihin. Saman kaupungin yleinen kirjasto on myös ollut asiassa aktiivinen ja järjestänyt paikallisen kirjallisuustalon kanssa työpajoja, joissa on tuettu aloittelevia wikipedistejä ja tuotettu erityisesti naiskirjailijoihin liittyviä artikkeleja:
Skrivstuga för kvinnor med Wikipedia Slut på mansdominansen. Lär dig skriva, redigera och förbättra Wikipedias artiklar. Drop-in, ingen föranmälan. samarr: Wikimedia Sverige. (Stadsbiblioteket och Litteraturhuset i Göteborg. 9.10.2013. Höstprogrammet 2013)

Kirjastot eivät toki voi toimia kaikkien alojen asiantuntijoina verkkosisältöjen tuotannossa, mutta oman alan ilmiöitä ja kirjastorakennuksia koskevat artikkelit voisi yhteistyöllä ottaa alan suojelukseen. Ainakin kirjasto voisi toimia muuallakin maassa Sata naista Wikipediaan -tapahtuman kaltaisten hankkeiden kumppanina ja työskentelytilan tarjoajana. Opiskelijoiden kanssa olemme keskustelujen jälkeen yhteisymmärryksessä todenneet, ettei Wikipedian käyttö ole tiedonhankinnassa huono lähtökohta, vaikka ainoaksi lähteeksi se ei opinnoissa riitäkään. Informaatiolukutaidon harjoittelukappaleeksi se soveltuu varsin hyvin.

 ****************************************

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 
Copyright 2010 Mikko Levo and Ina Westman. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Blogger Showcase